Angst

Angst er et begreb som betegner en række processer. Med afsæt i det autonome nervesystem aktiveres en række forskellige følelsesmæssige og fysiske reaktioner.

For Eksempel: Man går ned af en trappe eller lign. og der er noget man har overset, så det er lige ved at gå galt, men man når lige at afværge det. Efterfølgende kan man mærker, at hjertet slår lidt hurtigere, måske følelses det som om, at kroppen ryster eller citerer lidt, måske er hænderne blevet lidt klamme, måske kan man mærke, at vejrtrækningen er blevet lidt hurtigere og mere overfladisk. Efter et stykke tid kommer man tilbage til sin normale tilstand.
Det er sådan man bl.a. kan opleve det som også betegnes angst.

Nogle kan opleve angst som noget der opstår ud af det blå – uden der er sket noget. Hoved kan blive måske fyldt med store bekymringer om alt det som der kunne ske. Måske sidder man i bussen, er til undervisning, står i en kø i supermarked eller har lige laget sig for at sove. Med vores fornuft ved man godt det ikke er farligt.

Ofte er oplevelsen af angst kendetegnet ved ikke umiddelbart at give mening og man kan ikke forstå hvorfor kroppen ” pludselig ” reagerer for der er jo ikke umiddelbart sket noget. Man oplever en form for kontroltab og det er meget ubehageligt.
Der er tale om angst.

Det er ikke farligt, at kroppen reagerer med angst. Angst er kroppens eget forsøg på at beskytte én mod noget den forstår som ”farligt”. Kroppen og hjerne har dog ikke altid ret .

F. eks kan det noget som er sket for længe siden og som dengang var farlig, og som for længst er overstået. Alligevel  kan kroppen opleve det, som  det forsat er farligt.
Angst er en ubehagelig og en ude af kontrol oplevelse .
Man ved ikke hvordan man skal få det til at stoppe og  hvad man kan gøre noget for at ændre på situationen.
Det er her det kan være hjælpsomt og nødvendigt med professionel hjælp.

Når angsten fylder og begrænser ens liv så betyder det ikke at det behøver at blive ved med at være sådan.
Det vil være meningsfuldt at kontakt en psykolog og få hjælp til at håndterer angsten.